Durerea provocată de un abces dentar, intensă și potențial debilitantă, necesită întotdeauna evaluare medicală, pentru a putea beneficia de un tratament corect. Neglijarea unui abces dentar poate duce la numeroase complicații, majoritatea severe. Până la consultarea medicului stomatolog, pot fi încercate anumite metode mai mult sau mai puțin eficiente, pentru ameliorarea temporară a durerii dentare.
Ce este un abces dentar?
Un abces dentar este o acumulare de puroi cauzată de o infecție bacteriană, ce poate afecta atât rădăcina unui dinte, cât și spațiul gingival. Abcesul dentar provoacă inflamație locală și durere de intensitate ridicată. În cazuri limitate, abcesele dentare determină complicații grave, care pot pune în pericol viața.
De ce apare și cum este tratat un abces?
Principalele cauze ale unui abces dentar includ cariile dentare netratate, traumatismele la nivelul dinților și bolile parodontale. Toate cele patru masele de minte, din cauza poziționării lor în partea posterioară a cavității bucale, o regiune adesea dificil de igienizat, sunt frecvent afectate de abcesele dentare. În majoritatea cazurilor, abcesele dentare localizate la rădăcina măselelor de minte se rezolvă prin extracția acestora.
În schimb, tratamentul abceselor dentare care apar la nivelul altor dinți din cavitatea bucală presupune, în majoritatea cazurilor, drenajul abcesului și administrarea de antibiotice, până la efectuarea unui tratament de canal.
Cum poate fi gestionată durerea?
În așteptarea tratamentului stomatologic sau pentru ameliorarea temporară a durerii, se pot folosi analgezice comune, eliberate fără prescripție medicală, precum Ibuprofen sau Paracetamol. Alte medicamente, eliberate doar cu prescripție medicală, precum Tador sau Aulin, pot fi, de asemenea, eficiente în ameliorarea durerilor.
Pe lângă remediile medicamentoase, există și soluții mai puțin invazive, care pot fi, în anumite cazuri, eficiente în ameliorarea durerilor. Aplicarea de gheață la nivelul obrazului (pe partea cu abcesul dentar), clătirea gurii cu o soluție antiseptică cu alcool sau clătirea gurii cu o soluție de apă călduță și sare pot reduce temporar durerile.
Cum pot fi prevenite abcesele?
Pentru a preveni formarea abceselor dentare, se impune respectarea unor reguli elementare de igienă orală. Periajul dentar trebuie efectuat într-un mod corect, de două ori pe zi, cu instrumentele potrivite, respectiv o periuță de dinți cu peri moi și o pastă de dinți cu fluor. Se impune, de asemenea, efectuarea la intervale de 6-12 luni a controalelor stomatologice, pentru a identifica din timp orice potențiale condiții care pot favoriza formarea abceselor. Controalele stomatologice ar trebui începute de la vârste fragede, pentru copii fiind recomandat ca aceste controale să fie efectuate într-o clinică de stomatologie copii.
Pentru a preveni formarea abceselor dentare și a altor probleme orale, este esențial să se respecte regulile elementare de igienă orală, să se efectueze controale stomatologice regulate și să se urmeze recomandările medicului în cazul apariției oricăror simptome.